Gå till huvudinnehåll

EU-riktlinjer för export av cyberövervakningsprodukter

EU har publicerat riktlinjer för export av cyberövervakningsprodukter i enlighet med artikel 5 i PDA-förordningen. Riktlinjerna har utarbetats av EU-kommissionen, rådet och EU:s medlemsstater gemensamt.

Riktlinjerna är tänkta att fungera som stöd för exportörer i tillämpningen av kontroller rörande cyberövervakningsprodukter som inte listas i bilaga I till PDA-förordningen. Detta bland annat genom åtgärder för god kundkännedom och transaktionskontroll, så kallad due diligence, i syfte att bedöma risker i samband med export av denna typ av produkter.

 

Riktlinjerna beskriver relevanta rättsliga bestämmelser, definitioner och centrala begrepp. De berör även det tekniska tillämpningsområdet och redogör för produkter som kan ha potential att övervaka och som därmed kräver särskild vaksamhet vid export. Riktlinjerna ger även stöd för exportörer vid genomförandet av due diligence-åtgärder, som en del av det interna efterlevnadsprogrammet. Därtill görs en sammanställning över de cyberövervakningsprodukter som listas i bilaga I till PDA-förordningen, för att hjälpa exportörer att identifiera potentiella cyberövervakningsprodukter som i sin tur inte listas.


EU-kommissionens riktlinjer för export av cyberövervakningsprodukter (pdf)

Läs mer här:

Produkter för cyberövervakning

 

Kontakta oss

Vill du komma i kontakt med oss kan du skicka ett e-post till: