EU-vägledning till skydd mot kringgående av Rysslandssanktioner nu på svenska
ISP har tillsammans med Säkerhetspolisen, Tullverket och Kommerskollegium tagit fram en svensk version av EU-kommissionens senaste vägledning till skydd mot kringgående av sanktioner mot Ryssland. Den riktar sig till EU-baserade verksamhetsutövare vars produkter riskeras att exporteras eller vidareexporteras till Ryssland i strid med EU:s sanktioner. Vägledningen blir ett viktigt stöd för svenska företags sanktionsefterlevnad.
Antalet aktörer involverade i olika former av kringgåenden av EU:s sanktioner mot Ryssland fortsätter hela tiden att öka. Ryssland är i dagsläget i stort behov av komponenter till sin krigsmaterielindustri, vilken går på högvarv. Kringgåendet av EU:s sanktioner mot Ryssland utgör ett allvarligt hot mot fred och säkerhet i Europa. Delar av den ryska produkt- och teknikanskaffningen utgör även ett hot mot svensk nationell säkerhet.
Vägledningen beskriver vad företag bör göra för att minimera risken att direkt eller indirekt involveras i sanktionskringgående. Det handlar om att identifiera risker, följa upp dem och vidta åtgärder, genom att till exempel göra fördjupade kontroller och förstärka insatser inom sektorer och transaktioner där risken att involveras i kringgåenden bedöms som störst.
Vägledningen ger exempel på frågor som företag bör ställa vid en fördjupad kund- och transaktionskontroll och uppmärksammar typiska varningssignaler i kommersiella relationer.
Översättningen är ett stöd för svenska företag i deras sanktionsefterlevnad. Den är speciellt riktad till tillverkare, distributörer, återförsäljare, exportörer och speditörer av produkter och tjänster som är föremål för handelsrestriktioner genom exportkontroll eller sanktioner. Vägledningen har blivit än mer relevant sedan flera skärpta krav för att motverka kringgående har införts i EU:s sanktionsförordningar mot Ryssland och Belarus.
ISP bedömer att det finns anledning för företag att förstärka sitt arbete inom kund- och transaktionskontroll, särskilt när det kommer till högrisksektorer och komplexa leveranskedjor. Alla företag i en EU-medlemsstat är skyldiga att följa EU:s sanktionsförordningar. Att inte följa sanktionsförordningar eller att delta i kringgående av sanktioner kan innebära att ansvarig person på företaget gör sig skyldig till sanktionsbrott, vilket kan leda till både administrativa och straffrättsliga påföljder.
Vägledningen finns här:
Kontakta oss
Vill du komma i kontakt med oss kan du skicka ett e-post till:
registrator@isp.se