Gå till huvudinnehåll

Förtydliganden med anledning av nyhetsrapportering

ISP vill med anledning av nyhetsrapportering om att ryska tillverkare av kärnvapen köper svensk utrustning göra vissa förtydliganden.

Med anledning av gårdagens (2022-03-29) artikel i Expressen vill ISP informera om följande:

  • ISP ser allvarligt på uppgifterna om att svenska företags produkter används av ryska kärnvapenproducenter. Detta visar att det finns en ständigt pågående anskaffning även av enklare, civila produkter till länders vapenprogram vilket svenska företag bör vara medvetna om.
  • ISP:s uppgift är att utöva exportkontroll över listade produkter med dubbla användningsområden (PDA). ISP har under vissa förutsättningar möjlighet att besluta om tillståndskrav för ytterligare produkter, mer information om denna mekanism.
  • Det svenska exportkontrollsystemet lägger ett stort ansvar på de exporterande företagen även vid export av icke-listade produkter. Vid kännedom om användning med koppling till massförstörelsevapen eller militär slutanvändning i vapenembargoland ska exportören kontakta ISP. ISP har då möjlighet att besluta om tillståndsplikt för exporten. Det är därmed exportörens ansvar att ha tillräckligt god kundkännedom.
  • Av artikeln framgår att de aktuella exporterna till största del har skett från de svenska företagens ryska dotterbolag eller återförsäljare. Ryska dotterbolag och återförsäljare omfattas inte av EU:s exportkontroll eller sanktionsregelverk. Ett svenskt moderbolag kan dock hållas ansvarigt för det fall det har instruerat sitt ryska dotterbolag att handla i strid med gällande sanktioner.
  • ISP kommenterar av sekretesskäl inte enskilda ärenden.

Kontakta oss

Vill du komma i kontakt med oss kan du skicka ett e-post till: