Gå till huvudinnehåll

I dag träder UDI-lagen i kraft

Nu träder lagen (2023:560) om granskning av utländska direktinvesteringar (UDI-lagen) i kraft. Detta innebär att den som har för avsikt att investera i ett företag som bedriver skyddsvärd verksamhet i Sverige från och med i dag har en skyldighet att anmäla investeringen till Inspektionen för strategiska produkter.

– Granskningssystemet införs för att skydda Sveriges säkerhet och svenska säkerhetsintressen. En stor del av det svenska näringslivet bedriver verksamhet som rör svenska säkerhetsintressen och därför blir anmälningsskyldigheten omfattande, säger  generaldirektör Carl Johan Wieslander på ISP.

 

UDI-lagen syftar till att hindra utländska direktinvesteringar i svensk skyddsvärd verksamhet som kan inverka skadligt på Sveriges säkerhet eller på allmän ordning eller allmän säkerhet i Sverige. Med utländsk direktinvestering avses förenklat en investering i skyddsvärd verksamhet som direkt eller indirekt görs eller kontrolleras av en aktör utanför EU. Anmälningsskyldigheten gäller inte enbart investerare utanför EU, utan också svenska och EU-interna investerare.

 

Det nya granskningssystemet omfattar investeringar i skyddsvärd verksamhet. Uttrycket skyddsvärd verksamhet definieras och avgränsas i lagen till vissa angivna sektorer men likväl kommer en stor del av det svenska näringslivet att omfattas.

 

– Sverige ansluter sig nu till en majoritet av EU-länder som redan har infört system för granskning av utländska direktinvesteringar. Att vi nu tillhör denna växande skara EU-länder skapar större förutsägbarhet för utländska investerare och främjar svenska säkerhetspolitiska intressen, konstaterar Carl Johan Wieslander.

 

Regeringen har utsett ISP till ansvarig granskningsmyndighet. Vid granskningen ska ISP samverka med Försvarsmakten, Försvarets materielverk, Kommerskollegium, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Säkerhetspolisen. ISP får dessutom, i samband med sin granskning eller sin kontroll av efterlevnaden av meddelade villkor, begära uppgifter från många andra statliga myndigheter samt från kommuner och regioner.

 

Handläggningsprocessen består av två steg, en prövningsfas och en granskningsfas.
I den första fasen prövar ISP inom 25 arbetsdagar om en anmälan ska lämnas utan åtgärd eller om en granskning ska inledas av investeringen.

 

Om en granskning inleds ska ISP, i det andra steget av handläggningsprocessen, inom tre månader antingen förbjuda eller godkänna investeringen. Om det finns särskilda skäl får ISP meddela sitt beslut inom sex månader. En utländsk direktinvestering ska förbjudas, om det är nödvändigt för att förebygga skadlig inverkan på Sveriges säkerhet eller på allmän ordning eller allmän säkerhet i Sverige. Om det inte finns skäl att förbjuda en investering ska den godkännas. Ett godkännande får förenas med villkor, om det är nödvändigt för att förebygga skadlig inverkan på Sveriges säkerhet eller på allmän ordning eller allmän säkerhet i Sverige.

Kontakta oss

Vill du komma i kontakt med oss kan du skicka ett e-post till: