Gå till huvudinnehåll

Ny PDA-förordning till hösten

En ny PDA-förordning kommer att träda i kraft till hösten. Den nya förordningen innebär ett flertal förändringar och utökade krav för aktörer inom EU.

Arbetet med en ny omarbetad PDA-förordning, vilket pågått inom EU under flera år, är snart klart och EU förväntas underteckna rättsakten under våren 2021. Detta innebär att nuvarande PDA-förordning nr 428/2009 ersätts. Den nya förordningen kommer att offentliggöras genom publicering i EU:s officiella tidning före sommaren.

 

Ikraftträdande

Den nya förordningen träder i kraft 90 dagar efter publicering och blir direkt tillämplig i alla EU-medlemsstater. Förordningen börjar därmed med största sannolikhet att gälla till hösten 2021. När EU har publicerat den nya förordningen kommer den även göras tillgänglig här.

 

Huvudsakliga förändringar

Förordningen innebär såväl utökade kontrollmöjligheter för tillståndsmyndigheten som administrativa lättnader och krav för exportörer. ISP arbetar för närvarande med att analysera och implementera ändringarna inför ikraftträdandet.

 

Huvudsakliga förändringar i förordningen är:

  • Möjlighet att införa tillståndskrav för cyberövervakningsprodukter som kan användas vid internt förtryck eller för allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter och internationell humanitär rätt. Därtill införs även en möjlighet att på EU-nivå utbyta information kring dessa produkter.
  • Utökade krav på exportörer att iaktta tillbörlig aktsamhet, så kallad due diligence. Exportörer får ett mer långtgående ansvar för att säkerställa att berörda produkter inte används för att begå allvarliga människorättskränkningar eller för brott mot internationell humanitär rätt.
  • Tillståndskrav för vissa tjänster, benämnt tekniskt bistånd, med koppling till listad PDA avsedd för massförstörelsevapen eller för militär slutanvändning i ett land föremål för vapenembargo. Observera att tekniskt bistånd som ges till tredjelandsmedborgare som tillfälligt befinner sig inom EU även kan omfattas av kontroll.
  • Möjlighet att införa tillståndskrav för ytterligare produkter baserat på andra EU-medlemsstaters nationella kontrollistor.
  • Nya EU-generella tillstånd; EU007 för export av koncernintern överföring av teknik och programvara under vissa omständigheter, samt EU008 för export av kontrollerade kryptoprodukter, med därtill hörande krav om bland annat föranmälan, registrering och återrapportering.
  • Utökade krav på interna efterlevnadsprogram (Internal Compliance Programmes, ICP).
  • Ökad informationsdelning mellan medlemsstaterna och deras myndigheter, samt ökad transparens inom ramen för kommissionens årliga rapport till parlamentet (givet sekretesslagstiftning på nationell nivå och EU-nivå).

 

Bakgrund

EU:s nuvarande exportkontrollsystem för PDA har funnits sedan 2009. De omarbetade reglerna ska bidra till att ytterligare stärka insatser för ickespridning av massförstörelsevapen och bärare av dessa, bidra till regional fred, säkerhet och stabilitet, samt bidra till att säkerställa respekten för mänskliga rättigheter och internationell humanitär rätt.

 

Översynen av det EU-gemensamma regelverket om kontroll av produkter med dubbla användningsområden (PDA-förordningen) har pågått sedan 2016. Arbetet har efter förhandlingar mellan EU-kommissionen, Europaparlamentet och Europeiska unionens råd resulterat i detta förslag till ny PDA-förordning.

 

Europaparlamentets ståndpunkt

Utkast till slutlig förordningstext; Europaparlamentets ståndpunkt fastställd vid första behandlingen av förordningsförslaget den 25 mars 2021.

 

Europaparlamentets ståndpunkt, svensk version (pdf, nytt fönster)

Europaparlamentets ståndpunkt, engelsk version (pdf, nytt fönster)

Kontakta oss

Vill du komma i kontakt med oss kan du skicka ett e-post till: