Gå till huvudinnehåll

Ny rekommendation för PDA framtagen

EU-kommissionen har tagit fram en rekommendation om interna efterlevnadsprogram med syfte att stödja forskningsorganisationer och forskare som forskar om PDA.

EU-kommissionen publicerade den 23 september 2021 en rekommendation om interna efterlevnadsprogram för kontroll av forskning om produkter med dubbla användningsområden (PDA) enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/821, PDA-förordningen. Rekommendationen har utarbetats av EU-kommissionen och EU:s medlemsstater. Sedan tidigare finns en rekommendation för kontroll av handel med PDA.

 

Syfte och innehåll

Syftet med rekommendationen är att stödja forskningsorganisationer och forskare vid efterlevnaden av de skyldigheter som följer av PDA-förordningen samt att fungera som vägledning vid utformningen av interna efterlevnadsprogram.

 

Rekommendationen består av tre avsnitt. De första två avsnitten beskriver exportkontrollen av PDA och varför denna kontroll är relevant för forskningsorganisationer. Här återfinns bland annat en vägledning om klassificering av PDA, med särskilt fokus på programvara och teknik. I det tredje avsnittet finns en vägledning rörande utformningen av interna efterlevnadsprogram.

 

Kan användas av flera

Rekommendationen riktar sig främst till forskningsorganisationer. Vägledningen kan dock, i tillämpliga delar, även användas av andra aktörer som bedriver forskning om och utveckling av PDA.

 


Kommissionens rekommendation om interna efterlevnadsprogram för kontroll av forskning om PDA (pdf, extern länk)


Kontakta oss

Vill du komma i kontakt med oss kan du skicka ett e-post till: