Gå till huvudinnehåll

Nytt generellt tillstånd träder i kraft den 1 juli 2021

Nya föreskrifter gällande generellt tillstånd för demonstration, utvärdering, utställning, underhåll, reparation samt efter underhåll, reparation eller demonstration har beslutats för krigsmaterielområdet.

ISP har den 20 maj 2021 beslutat nya föreskrifter om generellt tillstånd gällande utförsel för demonstration, utvärdering, utställning, underhåll, reparation samt efter underhåll, reparation eller demonstration. Föreskrifterna träder i kraft den 1 juli 2021. Genom de nya föreskrifterna ersätts nuvarande föreskrifter på området, TFS 2012:9, TFS 2012:10 och TFS 2012:11, vilka kommer att upphävas den 31 juli 2021.

 

Namnet på de nya föreskrifterna är Inspektionen för strategiska produkters föreskrifter (TFS 2021:2) om ett generellt tillstånd gällande utförsel av krigsmateriel och lämnande av tekniskt bistånd till en viss mottagare i ett land inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) för demonstration, utvärdering, utställning, underhåll eller reparation samt efter underhåll, reparation eller demonstration i Sverige.

 

En underrättelse om användning av det nya tillståndet ska ske till ISP senast fyra veckor innan det första användningstillfället. Observera att det vid användandet av det nya generella tillståndet inte är möjligt att använda sig av en underrättelse som skett för de äldre tillstånden, TFS 2012:9, TFS 2012:10 och TFS 2012:11.

 

Vad innebär förändringarna?

Det nya generella tillståndet motsvarar i huvudsak de äldre tillstånden. Förändringar som kan nämnas är att det nya generella tillståndet har ett delvis förändrat materielomfång, att det som huvudregel krävs endast tillstånd att tillhandahålla krigsmateriel eller tekniskt bistånd för att få använda sig av tillståndet, att den materiel och det tekniska bistånd som förts ut temporärt ska återföras till Sverige samt att ett register motsvarande det som föreskrivs i 20 a § första och andra styckena lagen (1992:1300) om krigsmateriel ska föras över det som återförts till Sverige.

 


ISP:s nya föreskrift TFS 2021:2


Kontakta oss

Vill du komma i kontakt med oss kan du skicka ett e-post till: