Gå till huvudinnehåll

Nytt uppdrag till ISP

ISP har av regeringen utsetts till Sveriges kontaktpunkt enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/452 om upprättande av en ram för granskning av utländska direktinvesteringar i unionen. Uppdraget börjar gälla från och med den 11 oktober 2020.

 

Medlemsstaternas och EU-kommissionens respektive kontaktpunkter ska samarbeta och bistå när en utländsk direktinvestering i en medlemsstat skulle kunna inverka på säkerhet och allmän ordning i andra medlemsstater, och innebär bland annat att medlemsstater får begära uppgifter från andra medlemsstater. Enligt lag (2020:826) med kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om utländska direktinvesteringar, får ISP om det behövs förelägga den utländska investeraren eller det berörda svenska företaget att tillhandahålla uppgifter och handlingar som styrker dessa. Lagen träder i kraft den 1 november 2020.

 

Beslutet att inrätta ett granskningssystem eller att granska en särskild utländsk direktinvestering är den berörda medlemsstatens eget ansvar. Regeringen har tillsatt (Dir. 2019:50) en särskild utredare som ska lämna förslag på hur ett svenskt system för granskning av utländska direktinvesteringar inom skyddsvärda områden kan utformas.

 


Mer information om uppdraget


Kontakta oss

Vill du komma i kontakt med oss kan du skicka ett e-post till: