Gå till huvudinnehåll

Statistiska uppgifter kring UDI - utländska direktinvesteringar

Sveriges nya system för granskning av utländska direktinvesteringar (UDI) i skyddsvärda verksamheter till skydd för svenska säkerhetsintressen har nu varit i kraft sedan den 1 december 2023, dvs. något mer än två månader. Det kan nu vara av intresse att kortfattat sammanfatta några statistiska uppgifter.

Från och med den 1 december och till och med den 9 februari i år har 202 anmälningar kommit in till ISP. Under samma tidsperiod har ISP fattat 106 beslut om att lämna anmälan utan åtgärd och fattat sju (7) beslut om att inleda granskning. ISP har hittills inte fattat något beslut om att förbjuda en investering eller att godkänna en investering, varken med eller utan villkor.


Den som har för avsikt att direkt eller indirekt investera i skyddsvärda områden ska anmäla detta till ISP. Av de sju skyddsvärda verksamheterna som anges i lagen har hittills, enligt investerarnas egna uppgifter, ungefär tre fjärdedelar av anmälningarna rört samhällsviktig verksamhet. Därefter följer, förenklat, säkerhetskänslig verksamhet, tillhandahållande av produkter med dubbla användningsområden, behandling i stor omfattning av personuppgifter, tillhandahållande av produkter eller teknik inom framväxande teknologier eller annan strategiskt skyddsvärd teknik, tillhandahållande av krigsmateriel och, slutligen, prospektering av kritiska råvaror och metaller.


Från och med den 19 februari kommer ISP att, varje vecka, publicera statistiska uppgifter – med startdatum från och med den 1 december 2023 – enligt följande:

1. Antal inkomna anmälningar om utländska direktinvesteringar
2. Antal investeringar som ISP lämnat utan åtgärd (19 §)
3. Antal ärenden där ISP beslutat om att inleda granskning (14 §)
4. Antal investeringar som ISP godkänt efter genomgången granskning (21 § 1 st)
5. Antal investeringar som ISP godkänt med villkor efter genomgången granskning (21 § 2 st)
6. Antal investeringar som ISP förbjudit efter genomgången granskning (20 §)

 


 

Kontakta oss

Vill du komma i kontakt med oss kan du skicka ett e-post till: