Gå till huvudinnehåll

Utförsel av skyddsmateriel till Ukraina

ISP vill förtydliga vad som gäller vid utförsel av skyddsmateriel till Ukraina. Förtydligandet gäller dels hur materialet ska klassificeras och dels vilka tillstånd som ska eller kan behöva sökas innan utförsel får göras.

För den som överväger att föra ut skyddsmateriel av olika slag till Ukraina med anledning av situationen i landet är det viktigt att känna till att viss sådan materiel är föremål för exportkontroll i egenskap av krigsmateriel eller produkt med dubbla användningsområden (PDA).

 

Tillståndskrav och prövning

För att föra ut krigsmateriel från Sverige eller PDA ut ur EU krävs tillstånd från Inspektionen för strategiska produkter (ISP). Tillstånd för utförsel av krigsmateriel får lämnas endast om det finns säkerhets- eller försvarspolitiska skäl för det och det inte strider mos Sveriges internationella förpliktelser eller Sveriges utrikespolitik i övrigt. Vid prövning av en ansökan om export av PDA beaktas alla relevanta aspekter, inbegripet EU:s och medlemsstaternas internationella skyldigheter och åtaganden, beslutade sanktioner, nationella utrikes- och säkerhetspolitiska aspekter och den avsedda slutanvändningen och risken för avledning.

 

Klassificering som krigsmateriel

Vad som utgör krigsmateriel anges i del A i bilagan till förordningen (1992:1303) om krigsmateriel, krigsmaterielförteckningen.

 

Enligt ML13 c) i förteckningen utgör hjälmar som tillverkats enligt militär standard eller specifikation, eller jämförbar nationell standard samt särskilt utformade hjälmskal, innerskal eller avlastningskuddar för dessa, krigsmateriel. Detta gäller inte konventionella stålhjälmar som vare sig har modifierats eller utformats för att kunna användas med eller har utrustats med någon typ av tillbehör.

 

Enligt ML13 d) utgör kroppsskydd eller skyddsdräkter, samt komponenter för dessa, krigsmateriel enligt följande:

 

  1. Mjuka skyddsvästar eller skyddsdräkter, tillverkade för att uppfylla militära standarder eller specifikationer, eller motsvarigheter till sådana standarder eller specifikationer, och särskilt utformade komponenter för dessa. Militära standarder eller specifikationer omfattar bland annat, som minimum, specifikationer för splitterskydd.
  2. Hårda kroppsskyddsplattor som ger ballistiskt skydd på lägst nivå III (NIJ 0101.06, juli 2008) eller ”likvärdiga standarder”.

 

ML13 c och d omfattar inte hjälmar, kroppsskydd eller skyddsdräkter, eller tillbehör till dessa, som tillhör den person som använder dem för sitt eget personliga skydd. Det betyder att det inte krävs något tillstånd för utförsel om det är användaren själv som för ut utrustningen och den ska användas för eget bruk, det vill säga inte överlåtas till någon annan.

 

Klassificering som PDA

Skyddsvästar och delar därtill kan även utgöra kontrollerad PDA. I enlighet med kontrolkod 1A005 i bilaga I till Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/821 utgör mjuka skyddsvästar, andra än sådana som tillverkats enligt militära standarder och specifikationer eller enligt ekvivalenter till dessa vad avser prestationsförmåga, och därtill speciellt konstruerade delar PDA, såvitt de inte är konstruerade endast för frontalskydd från splitter och tryckvågor från icke militära explosiva produkter eller är konstruerade endast för skydd mot knivar, spikar, nålar eller mot trubbigt våld. Detsamma gäller hårda skyddsplattor som ger ett ballistiskt skydd understigande skyddsklass III (NIJ 0101.06, juli 2008).

 

Även för PDA-västar gäller att det inte krävs tillstånd för export när de används eller medförs för användarens eget bruk. Hjälmar som inte uppfyller kriterierna för krigsmateriel utgör vidare inte PDA utan är okontrollerade.

 

Övriga tillståndskrav

Observera att det i vissa fall även krävs ett grundläggande verksamhetstillstånd för tillhandahållande av krigsmateriel.

 

Kontakta oss

Vill du komma i kontakt med oss kan du skicka ett e-post till: