Gå till huvudinnehåll

Utökade sanktioner mot Belarus

EU har med anledning av Belarus inblandning i Rysslands aggression mot Ukraina beslutat om utökade restriktiva åtgärder mot landet. Från och med den 3 mars 2022 är det förbjudet att exportera alla listade produkter med dubbla användningsområden (PDA) samt ett stort antal andra produkter till Belarus.

Med de nya strikta sanktionerna införs förbud mot export med mera av alla produkter, programvara och teknik i bilaga I till PDA-förordning 2021/821. Därutöver införs förbud mot export med mera av ett stort antal ytterligare produkter, listade i bilaga Va, med koppling till kategori 3-9 i bilaga I till PDA-förordningen. Exportförbud med mera införs även avseende ett stort antal maskiner, apparater och andra produkter listade i bilaga XIV.

 

De utökade förbuden mot Belarus genomförs genom EU-förordning 2022/355 och gäller från och med den 3 mars 2022. 

 

I och med att sanktionerna omfattar förbudsbestämmelser innebär detta att de flesta redan beviljade exporttillstånd rörande export av PDA till Belarus inte längre kan nyttjas. Vissa möjligheter till undantag från förbuden finns. 

 

Övriga förbud och tidigare sanktioner

EU inför även omfattande importförbud bland annat avseende träprodukter, cementprodukter, järn- och stålprodukter samt gummivaror.  

 

Därutöver genomförs frysningar av tillgångar och ekonomiska resurser för ett antal listade personer, enheter och organ. Dessa entiteter omfattas därmed av handelsförbud.

 

EU upprätthåller sedan tidigare omfattande handelsrestriktioner gällande varor som används för framställning eller tillverkning av mineralprodukter, kaliumkloridprodukter och tobaksprodukter.

 


EU-förordning 2022/355 (pdf, nytt fönster)


Kontakta oss

Vill du komma i kontakt med oss kan du skicka ett e-post till: