Gå till huvudinnehåll

Förtydligande av regleringen för ljuddämpare som utgör krigsmateriel

Tidigare genomförda ändringar i vapenlagen medför ett behov av förtydligande på tre punkter när det gäller regleringen för ljuddämpare som utgör krigsmateriel: Det krävs inte tillstånd från ISP för att sälja ljuddämpare till handeldvapen. Det krävs inte tillstånd från ISP för att tillverka enstaka ljuddämpare till handeldvapen som inte är helautomatiska. Det krävs tillstånd från ISP för utförsel av ljuddämpare.

I och med ändringar i vapenlagen den 1 juli 2022 krävs inte längre vapenhandlartillstånd för att bedriva handel med ljuddämpare.
Ljuddämpare till handeldvapen utgör krigsmateriel (ML1 d) enligt den så kallade krigsmaterielförteckningen.

 

Några ändringar av bestämmelserna i krigsmateriellagen eller krigsmaterielförordningen har inte skett med anledning av ändringarna i vapenlagen. Ett förtydligande av regleringen för ljuddämpare som utgör krigsmateriel är därför nödvändigt.

 

Det krävs inte tillstånd från ISP för att sälja ljuddämpare till handeldvapen

 

Som huvudregel krävs tillstånd enligt 4 § krigsmateriellagen för att bedriva verksamhet som avser tillhandahållande av krigsmateriel. Med tillhandahållande avses försäljning, upplåtelse, utbjudande mot vederlag, lån, gåva eller förmedling.
Enligt 4 § krigsmaterielförordningen krävs inte tillstånd enligt krigsmateriellagen när det gäller handel med handeldvapen eller delar till sådana vapen.

 

Tillstånd för sådan handel regleras genom bestämmelser i vapenlagen. Även om ljuddämpare benämns som tillbehör till vapen i krigsmaterielförteckningen, bedömer ISP att ljuddämpare är att betrakta som en vapendel i enlighet med EU:s skjutvapenförordning (Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 258/2012).

 

ISP bedömer därmed att undantaget från krav på tillstånd i 4 § krigsmaterielförordningen även omfattar ljuddämpare till handeldvapen. Detta innebär att det inte krävs tillstånd enligt krigsmateriellagen för att genom försäljning tillhandahålla ljuddämpare till handeldvapen.

 

Det krävs inte tillstånd från ISP för att tillverka enstaka ljuddämpare

 

Som huvudregel krävs tillstånd enligt 3 § krigsmateriellagen för att tillverka ljuddämpare som utgör krigsmateriel. Enligt 3 § 1 krigsmaterielförordningen krävs inte tillstånd för ändring eller ombyggnad av handeldvapen som inte är helautomatiska eller för tillverkning av enstaka sådana vapen.

 

ISP tillämpar undantaget från kravet på tillstånd för tillverkning även för tillverkning av enstaka delar till sådana vapen. I enlighet med vad som uttalas ovan bedömer ISP att ljuddämpare är en vapendel.

 

Detta innebär att det inte krävs tillstånd enligt krigsmateriellagen för tillverkning av enstaka ljuddämpare till handeldvapen som inte är helautomatiska. Notera att tillverkning av ljuddämpare till andra vapen än handeldvapen som inte är helautomatiska eller tillverkning av mer än enstaka ljuddämpare alltjämt kräver tillstånd enligt krigsmateriellagen.

 

Det krävs tillstånd från ISP för utförsel av ljuddämpare.

 

Utförsel av ljuddämpare kräver tillstånd från ISP. Notera att kravet på tillstånd för utförsel av ljuddämpare som utgör krigsmateriel gäller även om det inte krävs tillstånd för försäljning eller för tillverkning av den aktuella ljuddämparen.

 

Rätt att inneha ljuddämpare

 

Krigsmateriellagen innehåller inga bestämmelser om rätten att inneha ljuddämpare till handeldvapen. Polismyndigheten är ansvarig myndighet enligt vapenlagen. Frågor om vapenlagen ska därmed ställas till Polismyndigheten.

 

På Polismyndighetens hemsida finns mer information om ljuddämpare (se här).

 

Regelverk (se här)

 

  • Krigsmateriellagen (se 3, 4 och 6 §§)
  • Krigsmaterielförordningen (se 3 och 4 §§)
  • Krigsmaterielförteckningen (se ML1 d)
  • Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 258/2012 (se artikel 2)

 

Blankett

 

Ansökan om tillstånd rörande krigsmateriel och tekniskt bistånd (pdf)

 

Kontakta oss

Vill du komma i kontakt med oss kan du skicka ett e-post till: