Skydd och möjligheter
Här finns information om de skydd och möjligheter som finns för den som vill rapportera om ett missförhållande. För ytterligare information rekommenderar vi att du antingen tar kontakt med en arbetstagarorganisation, ett juridiskt ombud eller ISP via specificerade kanaler.
Ansvarsfrihet, förbud mot hindrande åtgärder och repressalier samt skadestånd
Enligt visselblåsarlagen får inte en rapporterande person göras ansvarig för att ha åsidosatt tystnadsplikt, under förutsättning att personen vid rapporteringen hade skälig anledning att anta att rapporteringen var nödvändig för att avslöja den rapporterade överträdelsen samt antog att informationen var sann.
Ansvarsfrihet medför inte rätt att lämna ut handlingar och gäller inte heller om den rapporterande personen genom inhämtandet gör sig skyldig till brott.
Den som genom rapporteringen eller inhämtandet av information gör sig skyldig till ett brott har inte skydd mot repressalier. En verksamhetsutövare får inte hindra eller försöka hindra rapportering, eller på grund av rapportering vidta repressalier mot en rapporterande person.
En verksamhetsutövare som bryter mot något av förbuden mot hindrande åtgärder eller repressalier ska betala skadestånd för den förlust som uppkommer och för den kränkning som överträdelsen innebär.
Du har även andra skydd som alltid gäller
Utöver det skydd du har via visselblåsarlagen finns det flera andra skydd som alltid gäller.
Meddelarfrihet
Meddelarfrihet innebär att alla anställda inom offentlig verksamhet, utan risk för påföljder, kan lämna uppgifter till massmedier för publicering. Detta gäller i viss utsträckning även sekretessbelagda uppgifter. Undantag från meddelarfriheten gäller vissa allvarliga brott mot till exempel rikets säkerhet. Meddelarfriheten innebär dessutom att det är förbjudet att försöka efterforska källor. Det är även förbjudet för arbetsgivaren att bestraffa den som använt sig av sin meddelarfrihet.
Anskaffarfrihet
Den rätt som enligt tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen tillkommer var och en att anskaffa uppgifter i syfte att låta publicera dem. Anskaffarfriheten kan ses som en utbyggnad av meddelarfriheten.
Efterforskningsförbud
Med efterforskningsförbud avses vanligen att myndigheter eller andra allmänna organ inte får efterforska vem som har lämnat ett meddelande med stöd av meddelarfrihet. Den som har tagit emot en uppgift som lämnats för publicering med stöd av meddelarfriheten har tystnadsplikt beträffande meddelarens identitet.
Kontakta oss
Vill du komma i kontakt med oss kan du skicka ett e-post till:
registrator@isp.se