Gå till huvudinnehåll

Vad förväntas av verksamhet med PDA?

Verksamhet som säljer eller exporterar produkter med dubbla användningsområden (PDA) bör ha en exportkontrollorganisation som säkerställer att gällande regelverk efterlevs.

 

Klassificering av PDA

Den som tillverkar, säljer eller exporterar produkter och teknik är skyldig att ta reda på om dessa klassificeras som produkter med dubbla användningsområden i enlighet med PDA-regelverket. PDA kan även omfatta programvara och teknik, exempelvis i form av konsulttjänster och produktionsunderlag, eller tekniskt bistånd. För export av PDA krävs tillstånd.

 

Klassificering görs genom att jämföra produktens egenskaper med de tekniska beskrivningarna i bilaga I till PDA-förordningen. Vid osäkerhet kring klassificering kan en produktförfrågan ställas till ISP. Beakta även att det under vissa omständigheter kan krävas exporttillstånd för ytterligare PDA som inte listas i bilaga I till PDA-förordningen.

 

Det är en fördel om all PDA finns dokumenterad med klassificeringskod i affärssystem eller motsvarande som säkerställer att export inte kan ske utan giltigt exporttillstånd. Den som exporterar behöver även ha kännedom om huruvida produkter eller tillhörande tjänster berörs av EU:s internationella sanktioner.

 

Kännedom om produktens icke-civila användningsområden

Den som exporterar bör ha en medvetenhet om hur produkten kan missbrukas, exempelvis i koppling till  massförstörelsevapenprogram, samt ta ansvar för att den inte hamnar i orätta händer genom stöld, dataintrång, vidareförmedling m.m.

 

Slutanvändarkontroll

Export av PDA förutsätter en god slutanvändarkontroll. Den som exporterar bör göra en bedömning om den angivna slutanvändaren och slutanvändningen verkar rimlig, sannolik och legal. En viktig del av slutanvändarkontrollen är att ha rutiner för kundkännedom samt att göra en bedömning gällande exportens eventuella avledningsrisk. Därtill är det nödvändigt att kontrollera mottagare och slutanvändare mot EU:s sanktionslistor. Vidare är det i regel ett krav att inhämta slutanvändarintyg i original från slutanvändaren.

 

Informationsplikt

Kunder och eventuella mellanhänder bör informeras om att produkten är kontrollerad enligt PDA-regelverket på alla försäljningskontrakt, orderbekräftelser, fakturor och leveransavier, gärna med referens till aktuell klassificeringskod. Vid överföringar inom EU är detta en skyldighet enligt PDA-förordningen.

 

Styrkande handlingar

Den som exporterar PDA ska kunna uppvisa handlingar som styrker exporten. Handlingarna ska bevaras i minst fem år, såvitt inte annat föreskrivs. Med styrkande handlingar avses kommersiella dokument såsom fakturor, godsspecifikationer, transportdokument och andra leveransdokument.

 

Det är exportörens ansvar att säkerställa att tulldeklarationen är korrekt ifylld vid export av PDA. I tulldeklarationen ska en dokumentkod anges i fält 44 med referens till aktuellt exportlicensnummer från ISP. Vilken dokumentkod som ska anges beror på tillståndstyp. 

 

Avgiftsdeklaration

Den som tillhandahåller PDA som omfattas av ISP:s tillsyn ska årligen lämna in en deklaration till ISP med fakturerat belopp rörande PDA avseende föregående kalenderår. Avgiftsdeklaration ska lämnas in senast den 31 januari.

 

Deklarationen utgör underlag för beräkning av den avgift som ska betalas till ISP.  

 

Kontakta oss

Vill du komma i kontakt med oss kan du skicka ett e-post till: