Frågor och svar (FAQ)
Tillstånd att tillverka och/eller tillhandahålla krigsmateriel
1. Behöver jag tillstånd för att tillverka och/eller tillhandahålla krigsmateriel?
Ja, om du ska tillverka och/eller tillhandahålla krigsmateriel behöver du tillstånd från ISP. Med tillverkning avses framställning av krigsmateriel, inklusive delar och komponenter till sådan materiel. Med tillhandahållande avses försäljning, upplåtelse, utbjudande mot vederlag, lån, gåva eller förmedling. I de allra flesta fall ska den som tillverkar krigsmateriel också tillhandahålla den.
2. Hur ansöker jag om tillstånd för att tillverka och/eller tillhandahålla krigsmateriel?
Fyll i följande ansökningsblankett och skicka in till ISP, antingen via mejl till registrator@isp.se eller via post: ISP.se - Ansökan om tillstånd att tillverka och tillhandahålla krigsmateriel. Läs instruktionen på blankettens första sida för att fylla i ansökan korrekt och underlätta handläggningen hos ISP.
Du behöver redogöra för den tilltänkta verksamheten på ett så utförligt och tydligt sätt som möjligt. Bland annat behöver du beskriva vilka produkter som ansökan avser och vem du ska tillhandahålla dessa till. Lämna även kontaktuppgifter till en referens (till exempel din kund eller samarbetspartner) som kan intyga dina uppgifter.
Det är viktigt att bilägga de dokument som efterfrågas, det vill säga registreringsbevis som inte är äldre än tre månader och en redogörelse av din krigsmaterielverksamhet.
Om ISP har frågor om ansökan kommer vi att kontakta dig.
3. Kostar det något att ansöka om tillstånd hos ISP?
Ansökan till ISP om att tillverka eller tillhandahålla krigsmateriel är inte avgiftsbelagd.
Den som har tillstånd att tillverka och/eller tillhandahålla krigsmateriel betalar dock en årlig avgift till ISP. Avgiften beräknas utifrån en avgiftsdeklaration i vilken värdet av all krigsmateriel och tillståndspliktigt tekniskt bistånd som fakturerats under föregående år ska redovisas. Avdrag får göras för värdet av inköpt krigsmateriel. Avgiftsdeklarationen ska vara ISP tillhanda senast den 31 januari varje år.
Om det fakturerade värdet, efter avdrag för värdet av inköpt krigsmateriel, uppgår till högst 2,5 miljoner kronor fastställs avgiften till 2 000 kronor. Om det fakturerade värdet, efter avdrag för värdet av inköpt krigsmateriel, uppgår till mer än 2,5 miljoner kronor fastställs en högre avgift som något förenklat motsvarar den andel som bolagets deklarerade värde utgör av det totala värde som samtliga tillståndshavare deklarerat. ISP ska ha kostnadstäckning för sitt arbete inom tillstånd och tillsyn enligt krigsmaterielregelverket och det finansieras av tillståndsinnehavarna.
4. Hur lång tid tar det från min ansökan om tillstånd att tillverka och/eller tillhandahålla krigsmateriel tills ISP fattar beslut?
Handläggningstiden beror på flera omständigheter, bland annat hur väl du har fyllt i ansökan och hur lång tid den referensperson du angett behöver för att svara på ISP:s frågor. Under semesterperioder kan dessutom handläggningstiden vara förlängd. Du bör räkna med att det tar minst två månader att få ett beslut från ISP. Om du har ett tillstånd som är på väg att löpa ut måste du därför ansöka om ett förnyat tillstånd i god tid innan ditt befintliga tillstånd löper ut. Om ditt tillstånd har löpt ut får du inte längre tillverka eller tillhandahålla krigsmateriel.
5. Vad krävs för att få tillstånd att tillverka och/eller tillhandahålla krigsmateriel?
Tillstånd får lämnas endast om det finns säkerhets- eller försvarspolitiska skäl. Det kan till exempel vara att du ska tillhandahålla krigsmateriel till en svensk myndighet med försvars- eller säkerhetspolitiskt uppdrag eller till ett företag inom försvarsindustrin. Ett annat exempel är att du ska delta i en upphandling av krigsmateriel hos en svensk myndighet.
6. Hur gör jag om jag vill utöka ett befintligt tillstånd att tillverka och/eller tillhandahålla krigsmateriel?
Fyll i följande ansökningsblankett och skicka in till ISP, antingen via mejl till registrator@isp.se eller via post: ISP.se - Ansökan om tillstånd att tillverka och tillhandahålla krigsmateriel. Läs instruktionen på blankettens första sida för att fylla i ansökan korrekt och underlätta handläggningen hos ISP.
Det är viktigt att du redogör för behovet av att utöka ditt befintliga tillstånd samt om din krigsmaterielverksamhet har förändrats och i så fall hur. Lämna även kontaktuppgifter till en referens (till exempel din kund eller samarbetspartner) som kan intyga dina uppgifter. Bifoga även registreringsbevis som inte äldre än tre månader.
7. Hur vet jag om det jag tillverkar och/eller tillhandahåller utgör krigsmateriel?
Vad som utgör krigsmateriel framgår av ML1-ML21 i krigsmaterielförteckningen, som du hittar här: SFS 2024:250 Krigsmaterielförteckningen. Förteckningen innehåller 22 ML-kategorier, där ML1-ML21 avser krigsmateriel och ML22 tekniskt bistånd.
Det ankommer på den som avser att tillverka och/eller tillhandahålla krigsmateriel att själv bedöma om de aktuella produkterna utgör krigsmateriel. Är du en underleverantör till en systemtillverkare kan det vara en god idé att fråga tillverkaren om produkterna som du ska tillverka och tillhandahålla utgör krigsmateriel och i så fall enligt vilken ML-kategori.
Om du, efter att ha gjort en egen bedömning, har svårigheter att klassificera den aktuella produkten kan du i första hand skicka en fråga till krigsmaterielenhetens frågemejl: fragor.km@isp.se. I särskilt svårbedömda fall finns möjlighet att begära ett formellt klassificeringsbesked av ISP. ISP gör då en fördjupad bedömning av produkten. För detta krävs att du lämnar in utförlig information om det som ska klassificeras, bland annat teknisk information så som konstruktion och funktion, en beskrivning av för vilket syfte som produkten har tagits fram samt din egen klassificering av produkten. Du kan läsa mer om att begära ett klassificeringsbesked här: ISP.se - Klassificering av krigsmateriel och tekniskt bistånd. Notera att handläggningstiden är minst sex månader.
ISP har lämnat ett förtydligande av klassificeringsgrunderna som du hittar här: ISP.se - Förtydligande av klassificeringsgrunder.
8. Vad ingår i "tekniskt bistånd"?
Tekniskt bistånd är den teknik som anges i ML22 i krigsmaterielförteckningen, som du hittar här: SFS 2024:250 Krigsmaterielförteckningen. Det är tillståndspliktigt att tillhandahålla tekniskt bistånd till någon i utlandet, även vid elektroniska överföringar.
Det är inte tillståndspliktigt att tillhandahålla tekniskt bistånd inom Sverige, med två undantag. Undantagen rör uppfinningar rörande krigsmateriel respektive metoder för framställning av krigsmateriel. Verksamhet som avser tillhandahållande av sådant tekniskt bistånd, även inom Sverige, är tillståndspliktig.
Det tekniska bistånd som är vanligast förekommande är teknik enligt ML22 a som erfordras för utveckling, produktion, drift, installation, underhåll (inklusive kontroll), reparation, översyn eller renovering av en produkt som utgör krigsmateriel.
Tekniskt bistånd innefattar tekniska uppgifter så som exempelvis ritningskopior, planer, diagram, modeller, formler, tabeller, teknisk design och specifikationer, manualer och instruktioner samt teknisk assistans i form av t.ex. instruktioner, färdigheter, utbildning, arbetsmetoder och konsulttjänster.
9. Vad betyder KS respektive ÖK i krigsmaterielförteckningen?
I ansökningsblanketten ska du fylla i om krigsmaterielen utgör krigsmateriel för strid (KS) eller övrig krigsmateriel (ÖK). Vad som utgör KS och ÖK framgår av del D i bilagan till krigsmaterielförordningen, som du hittar här: SFS 2024:250 Krigsmaterielförteckningen. Den krigsmateriel som är upptagen i del D utgör KS medan all annan krigsmateriel utgör ÖK. Komponenter och tillbehör utgör inte KS utom i de fall som de särskilt listas.
10. Vilka skyldigheter medför ett tillstånd att tillverka och/eller tillhandahålla krigsmateriel?
Ett tillstånd att tillverka och/eller tillhandahålla krigsmateriel medför flera skyldigheter. Du måste bland annat inkomma med deklarationer och redovisningar till ISP varje år samt anmäla till ISP om det sker några förändringar i förhållandena som togs upp i tillståndsansökan. Här kan du läsa mer om vilka skyldigheter en tillståndshavare har: ISP.se - Skyldigheter för tillståndshavare.
Ska du tillhandahålla krigsmateriel till någon utanför landet (exportera) tillkommer flera skyldigheter, så som anbudsunderrättelse och ansökan om utförseltillstånd. Observera att utförseltillstånd som huvudregel alltid krävs vid utförsel av krigsmateriel eller lämnande av tekniskt bistånd till någon i utlandet, alltså oavsett om du har tillstånd att tillverka eller tillhandahålla krigsmateriel eller inte. Läs mer om utförsel från Sverige här: ISP.se - Utförsel från Sverige.
11. Hur ser ett tillstånd ut?
Ett tillstånd att tillverka och/eller tillhandahålla krigsmateriel gäller för ett företag, myndighet eller privatperson/enskild firma. Tillståndet har en begränsad giltighetstid och gäller för viss krigsmateriel. Ett tillverkningstillstånd är även begränsat till tillverkning på vissa adresser. Tillståndet kan även vara förenat med villkor, till exempel att tillhandahållande endast får ske till vissa aktörer.
12. Jag ska flytta min tillverkning av krigsmateriel till en ny adress. Behöver jag kontakta ISP?
Ja. Ditt tillstånd är knutet till en viss tillverkningsadress. Om du vill ändra tillverkningsadress eller lägga till fler tillverkningsadresser måste du ansöka om ändring av ditt tillstånd att tillverka krigsmateriel. Det gör du genom att skicka ett mejl till registrator@isp.se. I mejlet ska du ange diarienummer för ditt nuvarande tillstånd och vilken ändring du vill göra.
13. Mitt tillstånd att tillverka och/eller tillhandahålla krigsmateriel är på väg att löpa ut. Kommer det att förnyas automatiskt eller måste jag skicka in en ny ansökan?
Du måste själv ansöka om förnyat tillstånd att tillverka och/eller tillhandahålla krigsmateriel. Tillståndet förnyas inte automatiskt och ISP kommer inte heller att påminna dig om att inkomma med en ansökan om förnyat tillstånd. Om ditt tillstånd har löpt ut får du inte längre tillverka eller tillhandahålla krigsmateriel.
För att ansöka om förnyat tillstånd fyller du i följande ansökningsblankett och skickar in till ISP, antingen per mejl till registrator@isp.se eller per post: ISP.se - Ansökan om tillstånd att tillverka och tillhandahålla krigsmateriel. Läs instruktionen på blankettens första sida för att fylla i ansökan korrekt och underlätta handläggningen hos ISP.
Det förekommer att tillståndshavare skickar in en kopia av sin tidigare ansökan. Det är viktigt att du skickar en uppdaterad ansökan där ni redogör för hur er krigsmaterielverksamhet ser ut idag och om den har förändrats sedan den senaste ansökan. Lämna kontaktuppgifter till en referens (till exempel din kund eller samarbetspartner) som kan intyga dina uppgifter. Bifoga även ett registreringsbevis som inte äldre än tre månader. Om ISP har frågor om ansökan kommer vi att kontakta dig.
Observera att handläggningstiden för tillverknings- och/eller tillhandahållandetillstånd är minst två månader. En ansökan om förnyat tillstånd måste därför skickas in i god tid till ISP.
14. Finns det några undantag från tillståndskravet i fråga om att tillverka krigsmateriel?
Ja. Du behöver inte tillstånd från ISP för:
- Ändring eller ombyggnad av handeldvapen som inte är helautomatiska eller för tillverkning av enstaka ISP tillämpar undantaget även för tillverkning av enstaka delar till handeldvapen, till exempel ljuddämpare.
- Handladdning av ammunition för eget bruk, om du är berättigad att inneha jakt- eller sportskyttevapen genom tillstånd från Polismyndigheten.
- Årlig tillverkning av högst 100 gram kemiska produkter som utgör krigsmateriel och som behövs för medicinska eller farmaceutiska ändamål eller forskningsändamål.
Med handeldvapen avses pistoler, revolvrar, gevär, karbiner och kulsprutepistoler som kan tas med som personlig beväpning och användas utan lavett eller benstöd.
Observera att undantaget från kravet på tillverkningstillstånd för handladdning av ammunition endast gäller om du ska handladda för eget bruk. Om du vill handladda ammunition och tillhandahålla denna, exempelvis till ditt jaktlag, behöver du tillstånd från ISP. Det ansöker du om genom att fylla i följande blankett och skicka in till ISP, antingen via mejl till registrator@isp.se eller via post: ISP.se - Ansökan om tillstånd att handladda ammunition.
15. Finns det några undantag från tillståndskravet i fråga om att tillhandahålla krigsmateriel?
Ja. För den verksamhet som omfattas av vapenlagens krav på tillstånd för att få bedriva handel med handeldvapen eller delar till sådana vapen krävs inte något tillstånd från ISP. Du behöver inte heller tillstånd från ISP för den verksamhet som omfattas av vapenlagens krav på tillstånd för yrkesmässig förmedling av handeldvapen, delar till handeldvapen eller ammunition till handeldvapen. För sådan handel eller yrkesmässig förmedling ansöker du i stället om vapenhandlartillstånd från Polismyndigheten. Om du helt eller till viss del ska bedriva verksamhet som avser handel eller yrkesmässig förmedling som inte omfattas av ett vapenhandlartillstånd måste du ansöka om tillstånd från ISP.
Med handeldvapen avses pistoler, revolvrar, gevär, karbiner och kulsprutepistoler som kan tas med som personlig beväpning och användas utan lavett eller benstöd.
16. Jag ska utföra behandling på produkter som redan utgör krigsmateriel. Behöver jag tillstånd från ISP?
Om behandlingen tillför militära egenskaper behöver du tillstånd att tillverka och tillhandahålla krigsmateriel från ISP, även om produkten utgör krigsmateriel redan före din behandling. Så är till exempel fallet om du ska måla produkter med färg som har signaturdämpande egenskaper. Om du ska ta emot produkter som utgör krigsmateriel och utföra behandling som inte tillför några militära egenskaper på dessa, utan att äganderätten för produkterna övergår till dig, behöver du inte tillstånd från ISP att tillverka eller tillhandahålla krigsmateriel.
17. Behöver jag som säljer militär färg eller som målar produkter med militär färg tillstånd att tillverka och/eller tillhandahålla krigsmateriel från ISP?
Ja. Färg som har signaturdämpande egenskaper utgör krigsmateriel enligt kategori ML17 c i krigsmaterielförteckningen, som du hittar här: SFS 2024:250 Krigsmaterielförteckningen. Det krävs därför tillstånd från ISP för att få tillverka och/eller tillhandahålla sådan färg. Det krävs även tillstånd från ISP för att få måla produkter med färg som har signaturdämpande egenskaper. Detta eftersom påförandet av sådan färg tillför militära egenskaper och således utgör tillverkning av krigsmateriel.
I ansökan om tillstånd att tillverka och/eller tillhandahålla krigsmateriel behöver du fylla i korrekt ML-kategori för den produkt eller de produkter som ansökan avser. För komponenter som påförs signaturdämpande färg gäller följande.
- Komponenter som utgör krigsmateriel innan påförandet av signaturdämpande färg behåller sin klassificering även efter att sådan färg har påförts. Till exempel kommer komponenter till kanoner eller haubitsar enligt ML2 a fortsatt att utgöra krigsmateriel enligt ML2 a efter att de har påförts signaturdämpande färg. Det innebär att den som ska påföra signaturdämpande färg på denna typ av komponenter behöver tillstånd från ISP att tillverka och tillhandahålla krigsmateriel enligt ML2 a.
- Civila komponenter som påförs signaturdämpande färg får samma klassificering som systemet som dessa ska ingå i. Anledningen till detta är att komponenterna, genom den signaturdämpande färgen, blir särskilt utformade för militär användning och särskilt utformade för systemet som dessa ska integreras i eller monteras på. Till exempel ska en civil komponent klassificeras som krigsmateriel enligt ML6 a om den påförs signaturdämpande färg för att ingå i ett markfordon enligt ML6 a. Det innebär att den som ska påföra signaturdämpande färg på sådan komponent behöver tillstånd från ISP att tillverka och tillhandahålla krigsmateriel enligt ML6 a.
I vissa fall kan civila komponenter som påförs signaturdämpande färg men som inte ska ingå i ett krigsmaterielklassificerat system utgöra krigsmateriel enligt ML17 h. Vid frågor om ML17 h kan du skicka ett mejl till krigsmaterielenhetens frågemejl: fragor.km@isp.se.
Anbudsunderrättelser
18. Måste jag lämna in en anbudsunderrättelse till ISP?
Om du har tillstånd att tillverka och/eller tillhandahålla krigsmateriel måste du lämna en anbudsunderrättelse till ISP innan anbud lämnas till part i utlandet. Om anbudsförfarande inte förekommer ska du istället lämna anbudsunderrättelse till ISP innan köpeavtal ingås. Anbudsunderrättelsen ska lämnas senast fyra veckor innan anbudet lämnas eller avtalet ingås. ISP kan medge eller förbjuda att anbudet lämnas/avtalet ingås. Du kan läsa mer om underrättelse om anbud här. Om anbud lämnas eller kontrakt tecknas innan en anbudsunderrättelse lämnats till ISP, eller innan ISP godkänt den, kan en sanktionsavgift påföras.
Utförsel av krigsmateriel
19. Behöver jag tillstånd från ISP för att föra ut krigsmateriel från Sverige?
Ja. Det är, med några få undantag, inte tillåtet att föra ut krigsmateriel från Sverige utan utförseltillstånd från ISP. Mer om hur du ansöker om utförseltillstånd finns här.
Deklarationer
20. Vad ska jag deklarera till ISP?
Den som har tillstånd att tillverka och/eller tillhandahålla krigsmateriel är skyldig att årligen lämna deklarationer och redovisningar om sin verksamhet till ISP. Dokumenten ska vara myndigheten tillhanda senast den 31 januari varje år och avse verksamheten under föregående år. Skyldigheten att inkomma med dokumenten gäller även om du endast har haft tillstånd under en del av det föregående året. Vad deklarationerna och redovisningarna avser framgår av ISP:s översiktsblankett för deklarationer, här.
Skyldigheten att deklarera och redovisa sin verksamhet gäller även om du inte fakturerat någon krigsmateriel. För att lämna en sådan så kallad nolldeklaration räcker det att du fyller i översiktsblanketten.
Om deklarationerna inte inkommer i rätt tid kan ISP besluta om en sanktionsavgift.
21. Hur fyller jag i en leveransdeklaration?
Leveransdeklarationen ska innehålla värdet för krigsmateriel som både fakturerats och levererats, såväl inom som utom Sverige. För leveranser till utlandet ska diarienumret på det utförseltillstånd som utförseln stödjer sig på anges. Har man inte levererat och fakturerat under deklarationsåret ska fortfarande en deklaration inges till ISP, en så kallad nolldeklaration.
22. Hur fyller jag i en avgiftsdeklaration?
Avgiftsdeklarationen ska innehålla värdet av fakturerad krigsmateriel, såväl inom som utom Sverige. Vid beräkning av det fakturerade värdet får den avgiftsskyldige göra avdrag för värdet av inköpt krigsmateriel, förutsatt att det vid inköpstillfället utgjorde krigsmateriel.
Civila skjutvapen
23. Jag vill exportera jaktvapen permanent till Norge. Behövs tillstånd för det?
Vid permanent utförsel av civila skjutvapen, delar eller ammunition till sådana vapen till Norge eller andra länder utanför EU behövs ett utförseltillstånd från ISP. Tillstånd kan sökas genom ISP:s ansökningsblankett samtidigt som en avgift på 1 660 kronor betalas. Kvittens på betald avgift tillsammans med importtillstånd från regional polismyndighet i Norge ska bifogas ansökan om utförseltillstånd till ISP. Mer information hittar du här.
24. Jag ska temporärt ta med mig mitt vapen vid jakt i utlandet. Behöver jag tillstånd från ISP?
Temporär utförsel under kortare tid än 24 månader, där jakt eller sportskytte med det egna vapnet är huvudsyftet, kräver inget utförseltillstånd från ISP.
Transitering
25. Vad gäller för transitering av krigsmateriel genom Sverige?
Den som avser transitera krigsmateriel genom Sverige måste ansöka om tillstånd för transitering hos ISP. Sökanden kan vara antingen speditören eller exportören. Undantag från tillståndskravet finns om transiteringen går mellan EES-länder och exporterande land har utfärdat ett utförseltillstånd.
Slutanvändarintyg
26. När behövs slutanvändarintyg?
Slutanvändarintyg i original ska inhämtas vid permanent utförsel av krigsmateriel från Sverige eller när ISP annars kräver det. Slutanvändarintyget ska biläggas ansökan om utförseltillstånd.
27. Räcker det med att ISP får en kopia på slutanvändarintyget?
Nej. Slutanvändarintyg ska inkomma i original till ISP innan utförseltillstånd kan beviljas. Se mer om slutanvändarintyg och de olika mallarna för slutanvändarintyg på sidan om slutanvändarintyg.
28. Godtar ISP slutanvändarintyg som skrivits under med elektronisk signatur?
Nej. ISP kräver egenhändigt undertecknade signaturer på slutanvändarintyg.
Övrigt
29. Kan jag skriva under ansökningar till ISP med e-signatur?
Ja. ISP kräver egenhändigt undertecknade signaturer endast i fråga om slutanvändarintyg.
30. Behöver jag tillstånd från ISP för att få köpa, inneha eller importera krigsmateriel?
Det krävs inte tillstånd från ISP för att köpa, inneha eller importera krigsmateriel. Även om det inte krävs tillstånd från ISP kan krigsmaterielklassificerade produkter omfattas av tillståndskrav enligt annan lagstiftning (exempelvis vapen och explosiva varor).
När det gäller vapen krävs det tillstånd enligt vapenlagen för att få inneha vapen, men om du har tillstånd från ISP att tillverka eller tillhandahålla vapnen får du med stöd av tillståndet från ISP inneha samma vapen. Vad gäller import av vapen kan tillstånd krävas enligt vapenlagstiftningen och du bör ta kontakt med Polismyndigheten. Om du som tillverkar och/eller tillhandahåller krigsmateriel behöver inneha referensvapen för din krigsmaterielverksamhet (för exempelvis test, demonstration eller utveckling), vänligen kontakta ISP.
Vad gäller tillståndskrav avseende explosiva varor bör du ta kontakt med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).
Kontakta oss
Vill du komma i kontakt med oss kan du skicka ett e-post till:
registrator@isp.se